Pesthajnal interjú

Rövid bevezetőként annyit érdemes tudnotok, hogy valami elindult Pesten: havonta egyszer, reggel fél 7 és fél 10 között összegyűlnek egy helyen a város mosolygós emberei,hogy együtt feltöltődjenek energiával munkába menet előtt. Személyesen már a 3. ilyen eseményen voltam, regisztrálni a Pesthajnal honlapján tudtok, illetve van hozzá Facebook eseményük is. A helyek gyorsan betelnek, mert szinte ingyen (becsületkasszás rendszer) reggelizhettek, jógázhattok, nézhettek rajzfilmeket, ha szerencsétek van masszázst is nyerhettek és ami a legjobb – táncolhattok csupa vidám emberekkel. Így indítani egy napot, szerintem elég jó ötlet és közösségépítő is.

Én Berlinből ismerem az ilyenfajta “bulikat” és örülök, hogy itthon is megjelentek hasonló fomában, változó programokkal, legutóbb még buszos járatot is indítottak.

unnamed (2)

Borival beszélgettem, az egyik főszervezővel a Pesthajnal csapatnak, íme az interjúm amit készítettem vele:

Kik állnak a Pesthajnal mögött és hogyan jött az ötlet? Volt e más város amely inspirált?

A pesthajnalt 6 fős kis csapatunk (Andi, Bori, Fanni, Iván, Kuni, Luca) kezdte el szervezni még szeptemberben egy külföldi ötlet és a saját igényeink egymásra találásának eredményeként. Együtt dolgozunk, így nap mint nap látjuk magunkon és egymáson, hogy néha nehezen indulnak a reggelek. Arra gondoltunk, hogy ennek nem kéne törvényszerűnek lennie. A vidáman, pörgős, kreatív, aktív napindításhoz szerettünk volna egy löketet biztosítani, ami akkora élményt és energiát ad, hogy egész nap kitartson – nem csak nekünk, hanem a résztvevőknek is.

Azóta rengeteg segítséget kapunk és folyamatosan bővülünk – egyrészt a csodálatos jógaoktatóinknak, masszőrjeinknek, fotósunknak, a hihetetlenül lelkes önkénteseinknek, nem utolsó sorban pedig a helyszíneknek köszönhetően.

Foto 1

Ez a 7. esemény, eddig az Anker és most az Ankert adott otthont ennek a programnak. Hogyhogy őket választottátok, milyen a kooperáció? És milyen helyekre bővítenétek? Lesz esetleg nyàron egy open air vagy picknickszerűség is?

Az első pesthajnalt a Kekszben tartottuk és nagy örömünkre azonnal világossá vált számunkra, hogy a következő már nagyobb helyszínt igényel. Mindenképp a belvárosban gondolkozunk, és olyan helyet kerestünk, amit mi is és a célcsoportunk is szeret, emellett megfelel a rendezvényeink programjaiból adódó speciális helyszín-igényünknek. Így jutottunk el az Ankerhez, akik rögtön befogadtak minket. Itt 5 pesthajnalunk volt és nagyon szerettük, de ezt is kezdtük kinőni és szerettünk volna újítani. Az AnKERT adta magát, hiszen jóval nagyobb és az elrendezése is sokkal alkalmasabb számunkra. Én eddig ezt imádtam a legjobban, szerintem tökéletes pesthajnal helyszín volt és a vendégek visszajelzései alapján is jó döntést hoztunk.

A helyszínnel való kooperáció összetett. Ők végzik a technikai dolgokat és a vendéglátást, az isteni reggeli például maximálisan az ő érdemük! Mi visszük a koncepciót és minden mást, ami a pesthajnal előkészületeihez és lebonyolításához szükséges (pl. regisztráció, dekoráció, ruhatár, hangulat fenntartása, változatos programok). A pesthajnalnak szüksége van helyszínre, a helyszínnek meg szüksége van ránk, hiszen a reggeli idősávban egyedi programot kínálunk és több száz vendéget viszünk. Legnagyobb álmunk pedig egy saját pesthajnal-tér.

A jó idő és a kifogyhatatlan ötlettárunk számos új programot tartogat. Mindenképpen lesz szabadtéri és egyéb izgalmas helyszínünk, időpontunk! Ennek első lépése volt múlthét szombaton egy buszos reggeli.

unnamed (3)

 

Volt egy kérdőívetek, a becsületkasszás rendszert is érintettétek, ezzel mi lesz a jövőben?

A becsületkassza az Ankerrel való közös döntés alapján született, ennek jövője tehát a helyszíntől, tőlünk és természetesen a vendégeinktől is függ. Mi szeretnénk, ha ez jól működne, szeretik a hajnalozók és szerintünk is barátságos, azonban a fenntarthatóságnak nem biztos, hogy a legmegfelelőbb formája.

ph7 2

 

Milyen feedbackeket kaptatok, mikre számíthatunk ezek alapján még a következő pesthajnalokon?

Folyamatosan kapunk visszajelzést, egyrészt az eseményeinken, másrészt proaktív módon a különböző social media felületeinken, illetve mi is rendszeresen küldünk ki kérdőíveket. Minden feedback (a pozitív és a negatív is) elképesztően fontos számunkra, hiszen azért dolgozunk, hogy a résztvevők jól érezzék magukat! Építő jellegű kritikákat is ugyanannyira komolyan vesszük, mint a „legyen minden reggel pesthajnal” jellegű kéréseket.

Az első ilyen nagyobb változtatás például a programok szeparációja volt – alapvetően mi úgy képzeltük, hogy egy nagy, egybenyitott térben egyszerre zajlik minden, de a visszajelzések és a tapasztalatok alapján egyértelművé vált számunkra is, hogy mindenki jobban jár, ha egy halk teremben ellazulhatnak a jógások, miközben max hangerőre bulizhatnak a táncos kedvűek. Senki se zavarja egymást és mindenki jól érzi magát.

A programok bővítésére, még színesebbé tételére, speciális helyszínekre és időpontokra, valamint rengeteg meglepetésre számíthattok! Facebook oldalunkon és a holnapunkon folyamatosan értesülhettek az újdonságokról!

pesthajnal 6

Ha nincs Pesthajnal, ami elindítja energiával, mosolygósan a napot, nálatok hogyan indul a reggel? 🙂

Én személy szerint nem vagyok egy nagy korán kelő (sőt), de azok a dolgok, amiket a pesthajnal képvisel, egytől egyig garantálják, hogy bármikor vidáman és energikusan kezdjem a napom. Legyen szó egy finom reggeliről, a legjobb barátaimról, a kedvenc számomról vagy éppen egy átmozgató jógapózról. Emellett különösen szerencsésnek érzem magam, hiszen a munkám = hobbim = pesthajnal, így mindig kellően motiváló az ébredés.

unnamed (5)

Nagyon szépen köszönöm az interjút, és még sok szép reggelt kívánok mindenkinek!

szerző: Kolberg Helga (Budapest, 2015.03.25.)Copyright © 2015 All rights reserved.