Feltörekvő tetőteraszok

A vendéglátóegységek mindig is megtalálták a különleges kreatív megvalósításokat, újabb és újabb trendhullámokkal, célközönséggel, változó kínálattal, egyedi kiegészítő szolgáltatásokkal. Kezdődött ez nálunk a tipikus magyarnak mondható több mint 10 éve elindult romkocsma trenddel, ami közben letisztultabb formákba torkolódott. Sajátosságuk, hogy kihalt, romos, üresen álló telkeket, épületeket a zsibvásárokra emlékeztető világba kerítette. Az épületek belső udvarát, kertjét illetve teljes lakásokat így kihasználva a romkocsmák ma már messzi földön híresek. Aztán pár éve megjelentek az úgynevezett Strandbárok, meghódítva a folyóparti, vízparti szakaszokat Budapesten. Kitalálhatjátok mi maradt terjeszkedésnek: a város feletti tetőteraszok. Ezekről mesélnék Nektek most.

IMG_4172

Az emberek úgy tűnik kinőtték a földön lévő beülős-kiülős helyeket és magasabbra szeretnének feltörni. Így jöhettek létre a házak tetőteraszain megtelepülő egyedi vendéglátói létesítmények, pedig a város építészeti stílusából kifolyólag nehezebben valósította meg ezeket a nyitott tetőteraszszerű bárokat, éttermeket, szórakozóhelyeket. A régi omladozó bérházakat tekintve, nem csoda, hogy statikailag nem sok alkalmas erre, a lakók zajtűrő képességéről nem is beszélve. Az említett strandbár mellett egy ilyen „skybar” is szerepel az álmaim között, mert ez is egy tökéletes oázis lehet egy metropolis kellős közepén, ahova el lehet szabadulni a beton, kábel, reklámplakátok, rohanó emberek, zajos közlekedés rengetegjéből.

Budapest Buda panorama

Összegyűjtöttem pár „rooftop” bárt, mindegyik a maga módján különleges, fedezzétek fel őket! Leginkább naplementekor érezni a város felett vibráló hatalmas energiát adó atmoszférájukat.

  • 360°
  • TipTop bar
  • Corvintető
  • Heliport Panorama Terrace Restaurant
  • Gozsdu Skyterrace
  • Goodmo’s hostel tetőterasza
  • Pop up lounge
  • A Terasz

360°  Bar 1061 Andrássy út 69.

10325615_10201037704024840_3557801966221236900_n

 

A kedvencem, nemcsak azért mert innen 5 perc sétára lakom, és az albérletem teteje is látszódik innen. Hanem mert ennek a helynek híres múltja van és a neve teljesen jogos, ha megcsodáljátok a gyönyörűséges panorámát innen. Hadd szóljak pár szót maga az épületről, a Párisi Nagyáruház 1911-ben nyílt, előtte kaszinó működött itt, most a földszinten könyvesbolt, a középső emeleten – a volt bálteremben pedig – Lotz Károly freskókkal díszített pompás kávézó üzemel. Úgy 5 évvel ezelőtt volt már rá próbálkozás, hogy Budapest Skybar néven itt ilyenfajta egységet nyissanak ki, azonban a 4000Ft-os beugrót/felugrót kifizetők volt a célközönség, és talán ez még a felső rétegnek is sok lehetett, 1 év után be is zárt. A 360 tavaly nyílt, kígyózó sorokkal az Andrássy-n, ősz fele itt is bevezették a belépődíj fizetését hétvégeken, de negyed annyiért, mint az elődje, reméljük ez nem is fog változni. A teraszhoz lift vezet, fenn „O” alakban lehet leülni. A bárnál tervezzünk be egy hosszabb várakozást, ha megszomjazunk vagy megéhezünk, a mosdók is nagyon szűkösek. Alatta egy emelettel található a magyar startup, a Ustream még menőbb irodája: üvegtetőteraszi ping pong asztallal. Übercool.

Tip Top Bar 1053 Királyi Pál utca 4.

tip top bar (2)

Na, itt már nincsen „fancy” lift, amely a magasba repítene minket, a Közhely/Budapest Bägel/Atelier (vagy akármilyen néven is fut mostanság a Kecskeméti utca 3.-as szám alatt) hely megkerülésével az Egyetem térről nyíló kis utca oldalán található a bejárat, amely egy hosszú csigalépcsőt jelent konkrétan. Az Einfach Berlin feliratot megpillantva felsóhajtunk és erőt gyűjtünk a nem egyszerű hely eléréséhez. Fent szokott lenni egy dj és a hely körbevan kerítve, de a kilátás itt is csodálatos. Régebben csináltak Sunday Brunch nevezetű eseményeket, ahol 2900 Ft-ért egy több soros menüt ehettünk végig reggeltől délutánig, úgy hogy előttünk hever a fél belváros. Kell ennél több?

Corvintető Blaha Lujza tér 1-2.

corvinteto-mozi

Ez volt a legelső ún. rooftop bar. Underground jellegét egyértelműen a Blahán lévő Corvin áruház lerobbant hangulata adja, belsejéből elektronikus morajlások hallatszódnak a teraszra hajnalban. Vicces megoldásnak találom a magasított asztalokat és padokat, így még inkább felemelő érzésben lehet részünk, vagy itt található egy Open Air Cinema is, ami szintén hangulatfokozó. Másnaposságra ajánlanám a lenti bejárat mellett található magyaros lángos kipróbálását.

Heliport Panorama Terrace 1054 Hold utca 3-5.

hotel president skyterrace

Ha elegánsabb szférára vágyunk, válasszuk a Hotel President**** tetején (helikopter leszálló is) található éttermüket, és egy fenséges vacsora elfogyasztása mellett figyeljük meg például a Lechner Ödön tervezte volt Magyar Királyi Postatakarékpénztár Zsolnay kerámiákból kirakott tetejét, amit így a madarakkal együtt láthatunk. Egy szinten vagyunk majdhogynem a Parlament és a Bazilikával, egészen más élményt nyújt, más árkategóriában is – ezt hozzáteszem. (nem hiába található a bank negyedben)

Gozsdu Sky Terrace 1075 Holló utca 6.

gozsdu-sky-terrace

Kicsit eldugott és a kilátás semmi olyan lenyűgöző, de mivel a szórakozó negyed és bárok kellős közepén található, mindenképpen érdemes felugrani egy-egy koktélra és chill out house zenét hallgatva a deszkás padlón ütemekre mozogni. A Szabadság szobrot például látni innen. Hogyan találjuk meg? Vágjunk keresztül a Gozsdu udvar közepéig, és ahol az oldtimer autók sorakoznak, forduljunk be és balra lesz egy tűzbiztos ajtó, e mögött rejlik a lépcsőház ahonnan fel lehet jutni a teraszra is.

Goodmo hostel 1088 Mikszáth Kálmán tér 1.

goodmo hostel skyterrace

Ez egy ismét érdekes és más formája a tetőterasznak, nemcsak a hostel lakói látogathatják tudomásom szerint, és a Mikszáth tér tárul szemünk elé a fiatalos, backpacker-utazók környezetében.

Pop Up Lounge 

popuplounge

Egy privát és titkos tetőterasz a Fashion street egyik patinás irodaházán keresztül jutottam be ide egyszer. Teljesen véletlenül találtam rájuk a Facebookon, és szerencsém volt, hogy a szűk baráti társaság (egyik a fenti iroda tulajdonosa, illetve showroom is van itt) befogadott egy éjszakára. Különleges, feltörekvő, divatos emberekkel beszélgettem, saját bárt rendeztek be az „U” alakú tetőn.

A Terasz 1016 Naphegy utca 67.

terasz

Nem egy ház tetején, de egy hegy tetején helyezkedik el. A Naphegy felett a budai oldalon. Alatta az Oxygen Wellness, ez így már önmagában elég fitté tehet minket. Ha körülnézünk a füves területen a város felett, nemcsak a sportos emberek miatt, de a medence illetve nyugágyak miatt is a wellness szó illendő ide. Mellesleg rendezvényközpontnak is használják. Sportrajongóknak a közeli futópálya miatt is ajánlom.

360

Ha nem is tetőterasz bárok, de a város tetőteraszain állva a páratlan panoráma miatt kihagyhatatlan esemény a Budapest 100 programsorozat, egyfajta nyílt nap a 100 éves házaknak. Idén Április 18-19.-ére esik és számos ház csatlakozott, hogy változatos programokkal, múltbeli történetekkel csábítsák magukhoz a városlakókat, illetve ez egy kiváló alkalom arra is, hogy a lakóközösség jobban összefogjon az értékei érdekében. Jómagam is részt vettem a házak kutatásában illetve a programszervezésben. Erről majd később, ha aktuális, beszámolok Nektek is. Addig csak nézegessétek a következő két fényképemet, amit az esemény során készítettem tetőteraszokról. Igen. Budapest bámulatos építészetileg, és városrendezési szempontból is sokat köszönhetünk őseinknek.

IMG_1888'Feltörekvő tetőteraszok' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyright © 2015 All rights reserved.