A jó öreg romkocsmák

Az első romkocsma mára már történelmet írt, sőt a Lonely Planet online közönségszavazása szerint a világ második legjobb bárja. Ezzel vitatkoznék, de tény, hogy a Szimpla kert nem szimpla kocsma, hanem egy jelenség, egy trendsetter a maga műfajában, és elpusztíthatatlan immár 2001 óta. Először a Kertész utcában nyílt, mint Szimpla kávézó, ez még most is megtalálható csak Szimpla Berlin néven, aztán költözött a híres romos házba, a Kazinczy utcába Szimpla kert néven (2004). Magával vonzva számos példáját követő más kocsmát, mint az Instantot, Púdert, Ellátókertet, Fogasházat, Grandio Bárt, Lámpást, Csendest, Rengeteg Romkafé avagy Míves 2.0-át, Kőlevest és még sorolhatnánk a lista végtelen. Sőt 2015-re létrejött egy válfaja (saját megfogalmazásom szerint) a letisztult, rusztikus, „elegánsabb” minimál stílusú romkertek, mint például az Ankert és a Mazel Tov. A budapesti „kertek”-ről, mint jelenségek egy másik cikkben fogok beszámolni.

A Szimpla kert példájánál maradva, érdekességképpen csak annyit fűznék hozzá, hogy maga az ötlet nem turizmust vagy vendéglátást végző fiatalok agyából pattant ki és soha az életben nem merték volna gondolni, hogy ekkora sikerük és profitjuk lesz az üzletből. Tanulságképpen: Merjünk kockáztatni és ne adjuk fel az álmainkat, ha dolgozunk rajtuk meglesz az eredménye is. Az élet kiszámíthatatlan, és ha úgy állunk hozzá; minden lehetséges. Sőt ebben az esetben több mint amit reméltek: ma már a romkocsmán túl háztáji piac, közösségépítő szerepe is van, illetve Budapestnek adott egy teljesen új arculatot.

rengeteg romkafe (6)

Berlinben is nyitottak egy Szimpla Badehaus nevezetű helyet magyar pálinkával egy lepukkant ipari terület épületében, így autentikus maradt, de a német testvére közelébe sem ér véleményem szerint a magyar fővárosénak. Ami vicces, hogy a kávézó rész Berlinben egy szintén Kertész utcában helyezkedik el(Gärtner Straße). Kazinczy utcán meglepődtem volna, ha Berlinben olyan is van, de ott sose tudni, annyira multikulturális az a város. A második otthonomnak nevezhető Berlinnek majd szentelek egy külön cikket amiben összevetem miben hasonlít és hogyan hat egymásra egy a két város.

csendes

Őszintén szólva, a romkocsmákat nem is szeretném Nektek annyira kifejteni, mert elvenném a varázsukat, az első benyomás mágikus pillanatát. Aki még esetleg itt lakik és nem járt egyben sem az nyisson be egy ódon udvar kapuján és vesszen el a káoszban, mindenki fedezze fel magának az egyedi díszleteket, az eldugott koszos, poros pincehelyiségeket és szippantson bele az adott ház minimum 50-60 éves múltjába, amely most sok-sok parlagon maradt év után ideiglenes lakóknak örvendhet, akik kihasználják a helyet és megtöltik élettel.

szimpla

 

 

Íme, csak felsorolásképpen pár romkocsma:

 • Szimpla Kert (legrégebbi, egyben leghíresebb, sajnos ellepték a részeg leánybúcsúzni ide járó külföldiek)
 • Púder Bárszínház és Galéria (nevében benne van, főleg rométteremnek titulálnám, volt itt már random színi előadás, humorestek és könyvbemutatók)
 • Csendes L’étterem (limonádéi miatt már említettem, étterem, kávézó, egyetemisták tanulóhelye, djvel és saját design bolttal)
 • Rengeteg Romcafé avagy Míves 2.0 (macis, játékos forrócsokizós barátságos hely, összekötve egy kézműves sörözővel)
 • Instant (baglyos, buli hely)
 • Ankert (2. + minimal, jó grillételekkel, szerdánként international meetingpoint, több esemény)
 • Mazel Tov (kellemes lampionos ambiente)
 • Kőleves (jó konyha + kerthelyiség hintákkal, színes székekkel)
 • Lámpás (pincelabirintus, sokszor élőzenével)
 • Fogasház (a legnagyobb, 1 nagy tánctérrel + saját Lärm nevű szórakozóhellyel + hostel + Liebling nevű bár)
 • Szatyor Bár és Galéria (Galéria és étterem, tágas terekkel, kiállítással)

IMG_7257

 

További információkért keressétek fel az erre specializálódott oldalt:

http://www.romkocsmak.hu/index.php?id=ilbud'A jó öreg romkocsmák' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyright © 2015 All rights reserved.