Limonádészürcsölés

Nem tudom másnak is feltűnt e, de szerintem Budapesten kifejezetten nagy kultúrája van a limonádéivászatnak.

Mivel lassan jön a tavasz és aztán az igazi nyár, amikor majd hálásak leszünk ezekért a hűsítő italokért; bemutatnék pár helyet ahol ebből a frissítő italfajtából igazán zamatos példányaira lelhettek.

A limonádék végtelen változatban lelhetők fel a város különböző pontjain, manapság már a kisebb kocsmákban is felkínálják, olyan ez, mint a Pálinkák világa, mindenféle gyümölcsből előállíthatóak.

Azonban mielőtt belevetnénk magunkat a személyes listámba, tisztáznám mire kell, hogy számítsatok (ha az alábbiak közül hiányzik valamelyik, nem az igazi)

A limonádé számomra 3 fontos összetevőből áll:

  1. Nagy pohár jeges víz (kérhetitek szénsavasan vagy mentesen, én jobban szeretem az utóbbit)
  2. Igazi gyümölcsdarabok (nem holmi Fantára emlékeztető ízesítő szirup)
  3. A szívószál (ez kimaradhatatlan kelléke az italnak, nem csak csinosabbá teszi, de el is játszadozhatunk vele: próbáljátok meg átdugni a jégkockákon vagy átdöfni az ital alján leülepedett narancsdarabokon, kiszívni az utolsó élménycseppeket)

 

Nos, hát akkor lássuk a kedvenceimet (nehéz volt leszűkíteni ennyire):

  • Lokál – erdei gyümölcsös
  • Csendes – gránátalmás
  • Fellini – klasszikus
  • Kiadó – epres-mentás
  • SzezOn turmix
  • Bordó / MOST! Bistro – mangós

SzezOn 1088 Bródy Sándor utca 11.

szezon

A Bródy Sándor utcán végigbaktatva, könnyen elsétálhatunk eme kis hely mellett, mely külső ránézésre egy egyszerű az utcafronton 2 székkel ellátott zöldséges. (emlékeim szerint közben már más néven is fut, sajnos nem tetszett az új elnevezés, úgyhogy nem is jegyeztem meg, olyan ez mint a Moszkva tér, nekem SzezOn marad, ahogy először rábukkantam még régebben) Amint betérünk a kis helyiségbe szembesülünk a hatalmas választékkal a jobb oldali falon lévő táblán, ahonnan szemezhetünk a turmix vagy limonádé listából. Ami a legjobb ebben a boltban, hogy saját magunk is rábökhetünk a bal oldalunkon lévő zöldség-gyümölcsök bármelyikére, hogy személyre szabott turmixot kapjunk. Én maradtam az Avocafe nevezetűnél, ami már elég nagy íz kavalkáddal ígérkezett: avokádó+alma+meggy+kávé. Finom volt, érdekes, csak a színét ne bámuljátok sokáig, ha emellett döntetek. Ha a termések helyett mást vinnénk magukkal, lehet még házi mézet választani vagy egy kis házi süteményt enni. A téli napokon is bátran sétáljunk erre, nyitva vannak, jól jön egy kis vitaminbomba.

Lokál Bár 1074 Dob utca 18.

erdei gyumis lokal limonade

Bevallom az előző hellyel kicsit csaltam, mert inkább a turmixokra specializálódtak, de jöjjön a Lokál, a befőttesüveges különlegességei. A Gozsdu udvar Dob utcai bejáratától jobbra láthatjuk a fekete kis Lokál feliratú táblát, a budapestiek ezt olvasva lehet, hogy nagyon megörülnek, ugyanis a Gozsdu udvar az utóbbi időben igencsak felkapott lett és elárasztották a turisták, ez kicsit kijjebb esik a forgatagból és a nevéhez még hű maradt. Térjünk be a hosszú folyosón keresztül, ha este 9 után jövünk erre, akkor jobbra nyílik egy lépcső az electroswing partik burleszkszerű vöröses félhomályú szobáiba, oda is mindenképpen lépcsőzzünk fel egy kis táncra. Amúgy van egy szép kaviccsal felszórt nagy kerthelyisége is, oldalt a praktikus – mostanában már trendinek számító – raklapokból összeeszkábált ülőalkalmatosságokkal. Baloldalon van belső helyiség is eső esetén. Maradjatok kinn, van nyáron kivetítő is, ha a sportadásokat nélkülözni nem tudó férfitársasággal érkeznénk. Kérjük külön az erdei gyümölcsös limonádéjukat, nagymama befőttes üvegben fogjuk kapni és különböző erdei bogyós termés fog benne úszkálni. Ha kimegyünk és továbbsétálnánk a Klauzál tér irányába, és még nem teltünk be a fél literes Lokál féle limonádéval, kérhetünk üveges limonádét a JUICY nevű kis boltból mellette.

Csendes Létterem Ferenczy István utca 5.

csendes limo

Az Astoria közelében található kis utca talán második leghíresebb romkocsmája illetve rométterme a Szimpla után. Az utcán is ülhetünk magasított székeken bebámulva a belső káoszba vagy átbámulva az utca másik végén található aranyos kis reggeliző helyre, amiről egy másik cikk során írok. Vagy ha nagyon szemfülesek vagyunk még Pest középkori városfalának egy kisebb részletét is megpillanthatjuk a túloldalon. A Csendesnek van a Károlyi kerthez közel a konyhája, ahol a pirított hagymás hot dogot tudom figyelmetekbe ajánlani. Visszatérve arra, amiért most jöttünk: a limonádéválasztékuk majdnem olyan sokrétű, mint maga a helynek a tárgyai. Itt soha nem lesz „kínos síri csend” egy randi során, mert elkalandoztok egymás szeméből és egyszerűen elmosolyogtok egy abszurd berendezési tárgyon, és máris megvan az újabb beszédtéma.

Fellini Római Kultúrbisztró Római part

fellini limonade

Itt igazán jól akkor esik a limonádé, ha az utat két keréken vagy gyalogszerrel tesszük meg idáig. Budapest leghosszabb természetesen meghagyott folyópartján fekszik ez a tüneményes kis hely, tavasztól őszig, kivéve árvíz idején, akkor elvonják a bárpultként szolgáló cirkuszkocsit. Maga a helyről egy másik témában szeretném kifejteni a véleményemet, de személyes kedvencem, mert még mielőtt létrejött volna én magam is ugyanide terveztem volna egy ilyen bárt. A bicikliket nyugodtan hagyjuk fent és sétáljunk le a kényelmes csíkos nyugágyakba, grillételeket választhatunk hozzá, amiknek az elkészültségi állapotát kis jópofa zászlók felvonásával jelzik, amin az a szám szerepel amilyen Duna kavicsot kaptunk fizetéskor. A legnyugodtabb és egy limonádé elfogyasztásához legalkalmasabb környezetben találjuk magunkat: előttünk a hullámzó Duna morajlása, kajakozók, sétahajókázók és pár kacsa beúszásával a túlpartra révedve nagyon jól kikapcsolódhatunk a pár kilométerrel odébb folyó városi zajos élettől.

Kiadó kocsma 1061 Jókai tér 3.

Az Oktogon – nem éttermekkel zsúfolt oldalához – közel található, a Jókai téren, régen, amikor még a mellette lévő pincehelyiségben volt egy vicces hippi felszolgálóval és arisztokratikus tapétákkal a törzshelyemnek hívtam. Az ételkínálatuk is kiváló és nagy adagokat adnak. A mostani helyen találhatunk egy bicikligumikból összeszőtt széket is, hogy kényelmes azt nem tudom, mert a kedvenc helyem nekem hátul van – a középső asztal. A kocsma berendezése nagyon szép, fából faragott, még a mennyezet is kazettás. A hangulatos félhomályban rendeljünk egy epres-mentás limonádét, igazi óriás eperdarabokkal szolgálják fel, így emellé desszertet nem is kell kérnünk. Ne távozzunk a helyiségből (főleg egy ilyen mennyiségű folyadékbevitel után) mielőtt fel nem mászunk a szűk kis csigalépcsőn és a bájos elhúzós ajtós mosdóban elvégezzük a dolgunkat.

Bordó Bisztró 1065 Nagymező utca 3. illetve MOST Kortárs Bisztró 1066 Zichy Jenő utca 17.

IMG_4198

Hogy miért került ide 2 hely? Nos, aki nem tudja még, a tulajdonos és a menülap, kínálat is ugyanaz, csak 2 féle helyen, kicsit más kialakítással. A Bordó Bisztró a meleg hónapokra talán jobban javasolható, mert egy volt fizetős parkolóhelyet fizetős vendéglátóegység kerthelyiséggé alakítottak át. Hófehér aprókaviccsal, kedves, mosolygós matrózruhában flangáló pincérekkel. Ha leültetetek, pillantsatok fel a belső udvar egyik házának a tetejére, irigylésre méltó terasszal rendelkezik. A limonádé itt magában is nagyon finom, de én ajánlanám figyelmetekbe a menüket, van napi menü, ami a legkedvezőbb árú, van ebédmenü, bármenü délután négytől és a Nyugatról híres Sunday brunch is feltűnik az étlapon. A mangós limonádét választanám. Még egy apró érdekesség a hellyel kapcsolatban a mosdó: pedálos meghajtású a csap. Valamint, ha estefele mentek és a belső éttermi részen foglaltok helyet szép megoldás az üres boros üvegbe helyezett hosszú gyertya, aminek a viasza lecsorog.

Röviden ennyire avattalak bele bennetek a limonádészürcsölés budapesti helyszíneibe, majd kövessétek a posztjaim, mert biztos vagyok benne, hogy ez a lista hamarosan frissülni fog.'Limonádészürcsölés' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyright © 2015 All rights reserved.